Floating Resort in Thailand Immerses Visitors in Beautiful Surrounding Lake

Floating off the shoreline of the srinakharin lake in western thailand is the z9 resort, designed by bangkok based dersyn studio. the design of the resort shows a careful consideration for materiality and orientation within its context.

dersyn z9 resort

guests are offered accommodation either on land or within a private ‘raft’ lodge. these individual floating rafts are organized along the perimeter of the lake while the main, onland building is oriented to optimize views of both the sunrise and sunset.

dersyn z9 resort

dersyn studio designed the Z9 resort to be fundamentally sustainable so as to best offer guests the opportunity to enjoy their natural surroundings. as designers at dersyn prioritize the concept of ‘reuse, reduce, and recycle,’ these three methods had been incorporated throughout the design and construction process.

dersyn z9 resort

in the construction of the Z9 resort, designers at dersyn studio implemented methods of reuse by sourcing local discarded timber.

this repurposed wood was used as ornamentation. oriented strand board was implemented in the ceilings. this board is created by compressing layers of wood flakes — otherwise wasted material. second, methods of reduction can be seen in the siting of the project.

dersyn z9 resort

with the intention of reducing the physical footprint of the resort on the site, the designers chose to extend the structure into the water. this decision minimizes the amount of land to be excavated.

dersyn z9 resort

the project is built upon a lightweight steel structure which widens the span while further reducing contact with the land. construction of a light steel structure has proven to be faster and cleaner when compared with other building methods such as concrete.

dersyn z9 resort

Because much of the reclaimed wood was quite large, pieces were recycled to be used for interior furniture. a closed circuit water treatment is used to treat the water coming out of the resort before its eventual drainage into the lake, allowing guests to freely enjoy activities on the water. dersyn studio designed the resort with the intent of offering guests privacy, serenity, and an environment in which one can tune into the natural scenic context.